Monday, February 28

first day luluth at school

mula-mula hantar hati mmg rasa belum confident
risau kalau2 dia start nangis tak henti2...


tapi aku yakin kan diri
sentiasa fikir, aku pun cikgu kan.aku jaga anak murid aku elok
so, cikgu yang lain pun pasti tau tugas mereka jugak


sepanjang hari tergerak jugak nak call cikgu nya
nak tanya macam mana sikecik tu


tapi.aku biar je
nanti waktu ambil nanti baru nak tanya
dan alhamdulillah, rupanya dia yang tak nak balik
buat tak tau je
terus main dengan kawan-kawan baru nya



hah.lega aku!
selesai semua

*thanks Taska Iman

Wednesday, February 23

......... kita perlu bertenang

bila terfikirkan kerja yang terlampau banyak
mula la rasa stress
rasa-rasanya badan yang sakit berlarutan ni berpunca daripada darah yang dah naik



apa nak jadi
muda-muda darah dah boleh naik



tahun lepas pernah 'terkena' sekali
kerja dan tanggungjawab yang tak tertanggung



mungkin sbb utk 2011 ni belum lagi bercuti?

sakit itu kan penyembuh dosa

sejak demam itu hari, sakit2 yang lain dah mula meleret2
badan tetap rasa lesu
bangun pagi lebih lagi. sakit satu badan



hari ni sakit perut pulak
disebabkan aku mmg ada gastrik, maka aku kenal apa rasanya gastrik
sakit ini mmg bukan gastrik
ianya adalah sakit.




perut dah lapar
tapi bila makan, perut akan makin sakit
kawan-kawan kata, hanya boleh makan biskut kering dan milo O
tapi benda itulah yang tak ada sekarang
dan terlalu lemah nak pegi kedai




aku harap ada orang datang sekarang dan tolong aku

Tuesday, February 22

putus.keputusan

beratnya hati nak beritahu pada pengasuh
start bulan mac ni nak hantar anak masuk taska pulak



berat sangat lidah ni nak bergerak beritahu
lagi-lagi pada orang yang pernah tolong kite waktu kita susah dulu kan



tapi disebabkan beberapa situasi
lebih baik aku ambik keputusan yang terbaik



kesian dia
tapi. ini terbaik utk semua


dan
untuk semua yang dengki kat aku (mungkin)


*apa lagi isu yang boleh kau nak kaitkan pasal aku lepas ni agaknya?

Monday, February 21

pernah dengar tentang faceblog?

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

stamp punya hal

satu hari dalam kelas  waktu mengajar



ok. anyone can tell me what is "collecting stamp?"


"stamp pad" teacher! dengan muka confident


errrr............ rasa macam nak nangis

http://www.intannyata.com.my/store/images/sp-0.jpg
stamp pad ini kah collecting stamp?

*oh. how i love my students. always makes me smile all the time

Wednesday, February 16

old

dulu
masa zaman muda remaja
badan kuat
travel dari langkawi ke johor pun selambe je




sekarang
jangan suruh travel jb ke penang
seminggu aku boleh melepek penat





dulu
aku hanya demam sekali dalam setahun
antibodi kuat kata orang tua-tua





sekarang
setahun ada la 3, 4 kali boleh demam



kesimpulan paling mudah

aku dah tua *isk

http://www.muhammadtarmizi.com/gambar/Basikal_Tua.jpg

Tuesday, February 15

hilanglah seri pengantin

http://farm4.static.flickr.com/3621/3389687796_7f35f724ec.jpg
percaya tak kalau saya cakap 
bila kamu bertunang secara besar-besaran
seri kamu waktu majlis nikah nanti akan hilang



percaya atau tidak
memang iya!



terpulang pada kamu
tapi saya mmg suka mengkaji sesuatu benda
dah banyak majlis tunang dan kawin yang saya dah perhatikan pengantin nya
dah banyak pasangan yang saya tengok hilang serinya sbb dulu waktu majlis tunangnya beria tak tentu hala 



bila kamu berhias sakan pada majilis bertunang
seri pengantin kamu waktu kamu bersanding nanti akan jadi pudar



seri pengantin ni bukan sesuatu yang dibuat2 dengan solekan atau mekap
seri itu datang sendiri
muka seperti putih bersinar bercahaya
tapi bila seri tu dah diguna waktu bertunang, waktu kamu nikah serinya dah tak ada




mana lebih penting untuk cantik ?
tunang atau nikah?
kamu tentukan




Monday, February 14

boleh ke saya daki gunung?

saya mengaku saya bukan seorang atlet
sejak zaman bangku sekolah saya tidak pernah wakil apa2 sukan
sekadar main gitu-gitu je
tapi ke peringkat ke serius, saya tak pernah dipilih




saya sedar, saya mmg tak berbakat dalam sukan
mungkin bakat saya pada kelebihan otak yang saya ada
eh.tak ada manusia sempurna kan?
bila saya bersukan, tahap keyakinan saya terus out




sekolah ada anjur kan ekspedisi mendaki gunung panti
of koz saya excited
dah lama saya teringin nak naik gunung
tapi tak pernah berpeluang




saya tahu stamina saya rendah
tapi semangat saya kuat *mungkin
hmm..saya teringin nak tengok puncak gunung
dan rasa perasaan berada di puncak gunung




kesian pd saya.saya mmg jakun
dah tua2 baru nak rasa naik gunung
sbb dulu saya sibuk belajar
saya tak sempat nak pergi jalan-jalan
tapi sy mmg suka sangat jalan-jalan




beruntung saya kawin dengan orang suka jalan-jalan
harap2 mental saya kuat *bukan mentel lebih
dan doa2 saya dapat sampai ke puncak



*walaupun saya tahu saya banyak kelemahan

seronok bila beristeri 4 kan?

tak ada isteri dalam dunia ni yang suka dengan topik ni
termasuk aku
tapu haram bagi kita orang islam untuk membenci hukum Allah

http://1.bp.blogspot.com/_vBiYAWBPP8c/TD5XK4v1uOI/AAAAAAAAEcA/tAtoo03hqAo/s1600/poligami+itu.jpg


setiap hari isnin, organisasi aku akan buat kelas fikah
dalam bertazkirah ustaz ada bercerita apa maksud 'berkemampuan' untuk beristeri 4



berkemampuan bukan hanya dinilai dari segi harta benda



tetapi 
berkemampuan juga untuk membimbing ke jalan Allah




sedangkan ada satu isteri pun, 
isteri itu tadi masih kurang didikan agama
masih membuka aurat
masih membuat perkara yang haram





maka mampu kamu kawal 4 isteri?



ingat ya. setiap pimpinan kamu akan dinilai di akhirat kelak.



jika kamu ada 4 isteri, mungkinkah dosa kamu lebih banyak dari mereka yang ada satu isteri?

Sunday, February 13

resepi mee udang siap 5 minit

resepi ni mak aku yang ajar
paling cepat
paling laju
dan 
agak lazattttttttt



sesuai tuk bagi anak waktu petang
ala ala alas perut
sebelum makan malam




bahan-bahan nya:

http://1.bp.blogspot.com/_dZWFhDKjBbk/S7houAFqThI/AAAAAAAAACM/9DEaYaon2LA/s1600/meekuning.jpg
mee kuning


http://2.bp.blogspot.com/_BDZNy5hTjqA/SbCtoFVzClI/AAAAAAAABH4/YZAts5tNXyI/s400/udang+segar1.JPG
udang yang freeeshhhhh     



http://www.ningharmanto.com/wp-content/uploads/2010/11/bawang-merah.jpg
bawang merah secukup rasa
http://ummuakhyar.files.wordpress.com/2011/01/bawang-putih-2.gif
bawang putih secukup rasa


http://images.djbu.multiply.com/image/1/photos/upload/300x300/SGxC3AoKCsoAAFzxVgg1/halia.jpg?et=nKHyZEbv4p%2CJIuK8F3M%2B%2Cg&nmid=0
halia secukup rasa


cara masak:
tumis bawang merah,bawang putih & halia
masukkan udang
tambah sikit air untuk kuah
masukkan mee


lebih elok kalau terus makan sbb nanti mee nya kembang pulak
*boleh tambah sayur sawi
kalau nak pedas, tumbukkan cili api



selamat mencuba ya!




sambutan hari kekasih itu jangan disambut kalau kamu orang islam

sekarang ni makin banyak kecewa tengok orang islam
lebih-lebih lagi tengok artis-artis malaysia punya dressing
dah mengalahkan artis hollywood
lepas tu berani pulak nak cakap
"semuanya bergantung pada hati"

http://cdn.drivenmedia.com.my/ohbulan/2010/10/mariafaridaftwgp4.jpg
maria farida

ahak.itu semua cakap-cakap mereka yang tidak beramal
bila kita beramal, maka hati tidak akan terdetik sekalipun nak membuat benda2 haram




disebabkan aku ni cikgu
gaya hidup remaja sekarang lebih membimbangkan
ada satu ketika waktu kelas, anak murid aku pernah berseloroh
"ala cikgu...mak bapak saya pun dah benarkan lelaki peluk saya"


telan air liur waktu aku dengar dia cakap
membesarkan anak zaman sekarang sangat membimbangkan
walau belajar tinggi bulan sekalipun,akhlak sebusuk bangkai
tak ada guna nya kan?


inilah yang dikatakan dunia akhir zaman


http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs056.snc6/168690_180208175347588_100000752193358_343773_5541782_n.jpg

memandangkan esok adalah 14 Februari 
dan sangat terkenal dengan gelaran Hari Kekasih @ Valentine's Day
orang islam diharamkan menyambut hari ini

ulang. HARAM



valentine's day merupakan hari memperingati seorang paderi beragama kristian pada zaman dahulu





jika kamu seorang islam dan kamu mengagung2kan sambutan orang kristian, 
islam apakah kamu?
http://suzannita.files.wordpress.com/2010/02/valentine-haram.jpg

ok.macam mana dengan design baru blog saya?

 http://school.discoveryeducation.com/clipart/images/question.gif


sebenarnya tak berapa suka ubah-ubah design ni
nanti kawan-kawan dah tak kenal
dah la kite tak glemer
ada kawan sikit2, pun lari jugak nanti



tapi disebabkan
 macam dah bosan tengok design yg dulu
tangan menggatal ubah sana, ubah sini



so macammana design yang baru ni?
ok ke?
agak simple
dan agak kurang beremosi



tapi orang kate
simple is better

teknik yang sama dengan dulu tetap jugak diguna
muka aku tetap tak kan ada
T_T

 

dah mengong sangat

sori sbb blog mmg tengah berterabur
dah ber jam-jam
mencari templates yang menarik dan berkenan
tapi tak jumpa
last2 ambik jalan mudah
pilih yang paling simple



act aku cukup tak suka buang masa menghadap laptop berejam 
sedangkan ada banyak lagi kerja yang nak dibuat
rasa membazir waktu
huh. boring betul


tapi disebabkan tangan dah gatal2 ubah sana sini
makin serabut jadik nya


last-last tak boleh jugak nak arrange
entah kenapa MHHA punya laptop ni mmg tak best
tu kenapa aku tak suka pakai apple
lebih baik pakai laptop murah aku je
tapi entah kenapa hangin pulak laptop tu
tak le connect internet
huh.bosan



dah lebih baik jemur kain


Saturday, February 12

orang dengki? alahhhh...biase

satu ketika dulu waktu awal2 masuk bekerja
hati mudah betul merajuk
kena marah sikit, nangis
kena tegur sikit, kecik hati
mmg waktu tu betul2 sensitif




masuk tahun ke 5 bekerja di organisasi yang sama
betul2 dah mengubah otak aku jadi kuat
bila difikir semula,aku agak kagum bila aku dah tak terasa langsung pada kata2 dengki 
fikir diam-diam, mungkin sbb dah terlalu lali
wah.hebat




masuk telinga kanan, keluar telinga kiri
itu yang aku amalkan
lagi hebat lagi,aku dengan senang nya dah boleh kenal muka orang 'berlakon'
heee..sebenarnya aku cukup suka tengok gelagat orang yang tengah dalam 'drama' ni
istilah yang paling aku suka guna pada mereka-mereka ni
takut pada bayang-bayang sendiri



blah la lu orang
apa aku kesah?
aku tahu matlamat aku
'sampah-sampah macam lu orang ni, wa tendang tepi saja'



*wah.puas hati dapat 'panggil' mereka sampah!

larian perdana mahkota seluruh daerah johor

http://1.bp.blogspot.com/_7R_uNGvDXYA/TUQWMWJozyI/AAAAAAAAAHQ/QI-InA-ZMlc/s200/LOGO+LARIAN+PERDANA.JPG 

 hari sabtu pun kena kerja

ok tak apa.nasib baik event best

disebabkan hari sabtu ramai jugak yang angkut sekali anak-anak masing-masing
termasuk aku

larian untuk memecahkan rekod Malaysia Book of record
*berapa kali perkataan rekod? 

disebabkan budak kecik dah mula grumpy
maka pukul 11 aku chow balik
*ngelat sebenarnya

hehe~~~

tahniah kepada pasukan yang menang!

 

Friday, February 11

pil perancang kehamilan penyebab kanser servik

 http://2.bp.blogspot.com/_2cMSssPEgq4/S8FLhVBNdOI/AAAAAAAAAKA/xiDtYP6hUXI/s1600/pil.jpg

KINI, pangkal rahim atau pintu rahim lebih dikenali sebagai serviks. Benar ada kaitan antara pil pencegah kehamilan dengan insiden kanser serviks.

Ini berdasarkan kajian dulu yang melihat pesakit kanser serviks dan didapati lebih ramai yang pernah mengambil pil pencegah kehamilan berbanding yang tidak mengambilnya.

Maka, andaian asal adalah pil pencegah kehamilan menyebabkan kanser serviks.

Namun apabila dikaji dengan lebih lanjut, ada pendapat bercanggah mengenai hasil kajian ini memandangkan pesakit kanser serviks terbabit turut mengamalkan aktiviti seks berbilang pasangan dan mengambil pil itu untuk mencegah kehamilan.

Sebaliknya, pendapat yang menyokong hasil kajian asal mendebatkan teori kemungkinan hormon dalam pil pencegah kehamilan mengubah keadaan permukaan serviks sehingga mencetuskan pembentukan kanser.

Pil pencegah kehamilan adalah antara kaedah yang berkesan dengan syarat anda perlu mengambilnya mengikut peraturan.

Keunikan kanser serviks berbanding kanser lain ialah ia boleh dicegah kerana ia mempunyai suatu peringkat penyakit yang mudah dikesan dan jika penyakit ini dirawat, ia dapat mengelakkan kanser serviks.

Sebaliknya jika penyakit ini tidak dirawat, ia boleh berubah kepada kanser.

Penyakit ini dinamakan CIN (Carcinoma Intra-epithelial Neoplasia) yang boleh disaring menggunakan ujian pap smear dan jika disyaki, ia kemudian boleh disahkan melalui ujian histopatologi ke atas biopsi serviks.

Malangnya, di negara kita, masih ramai yang tidak menjalani ujian saringan pap smear ini.

- PAKAR SAKIT PUAN bersama Dr. Adilah Ahmat

hantar kereta ke carwash? sila tunggu

tau kenapa aku tulis macam tu?
aku baru je hantar kereta kat carwash
ada 3 kereta termasuk aku
tuan punya kereta, dah hantar kereta.terus blah
maybe pegi minum
malas nak tunggu lah tu

ok.aku sorang2 tunggu kat situ
terpaksa menyaksikan mereka2 pekerja2 punyala jakun
testing itu ini pada kereta yang dua tadi
of koz mereka sedang membersihkan, tapi masa yang sama usik sana usik sini
maka lagi, yang depan aku kereta toyota caldina yang semaaaattttt habis
dengan speaker besar dung dang dung dang
pelbagai lagu 'budak2' ni testing
bengang gak le aku
sbb aku kena tunggu lama disebabkan kejakunan mereka

ikutkan hati nak je aku sound
tapi sbb aku sorang gegurl kat situ, maka lebih baik aku tengok & jadikan pengajaran

maka, kalau ke carwash, tunggu mereka bersihkan kereta anda sampai habis
jangan tinggal

Wednesday, February 9

perkara sensitif yg mereka2 kurang perasan

ok.hari ni nak buat entry pasal benda2 yang sebenarnya sensitif
tapi mungkin biasa diambil mudah
ada sikit je yang aku terfikir
tp bila ada idea lagi mungkin aku boleh tambah lagi

semuanya berdasarkan pengalaman sendiri dan orang lain
mungkin boleh diambil iktibar
atau mungkin boleh untuk tidak dibuat lepas ni
http://www.marieclaire.com/cm/marieclaire/images/tc/sensitive-question-23-de.jpg

 pertama;

kalau pergi kerumah kenalan, dah dijemput makan
jawapan yang kamu beri " takpe lah kak. dah kenyang"

ok. kalau aku mmg akan menyirap
sbb ingat senang2 aku nak luang masa masak bagai nak rak
tetibe tetamu kata "dah kenyang"

jadi,wlaupun dah kenyang, tolonglah jamah sikit
sejuk hati tuan rumah
kalau tak, time kamu datang lagi mmg sah2 takkan masak lagi



kedua

sorang kawan nk belanja beberapa kawan lain
tapi terlupa ajak kamu
dipendekkan cerita, kamu dapat tahu lalu kamu beria2 nak ikut sama
dan kawan kamu tadi mintak maaf dan mengajak kamu (kawan ini mmg tak sempat nak bagitau kamu, bukan sengaja tak nak ajak kamu)
dan dari mula tadi kamu beria, kamu cakap macam ni pulak

"takpelah, sebenarnya ada banyak keje.saja je nak cakap"

ok. ini pun menyirap. tadi beria2 nak ikut. pastu kata banyak keje pulak
kalau dah tau banyak keje, jangan offer diri nak ikut
There was an error in this gadget

Selak Selak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berkenalan...