Tuesday, September 28

kisah mereka yang sukar

dah sebulan lebih luluth duduk dengan pengasuh baru
latar belakang pengasuh baru ni sebenarnya aku tau dalam 60% camtu la
tapi sbb hati aku rasa mmg yakin ngan dia ni
tu pasal aku letak anak aku dengan dia
dan setakat ni, aku masih puas hati lagi

dan bila dah makin rapat
aku berani gak la nak tanya kisah hidup dia
masa baru2 kenal dulu, aku fikir kot2 dia tak selesa kalau aku terus tanya

dia ceta ngan aku
asalnya dia tak duduk rumah kecik kos rendah ni
bila husband dia cuba2 amik keje kontrak buat jenang pintu dan tingkap
hidup dorang mula senang sikit
tapi bila kena cantas dengan member sendiri dan mereka pun mula ketat sikit hidup nya
so sekarang husband dia kerja kilang

anak 4 orang
semua kecik2
yang sulung baru darjah 4
yang bungsu baru 4 tahun.

tadi bila amik luluth
diorang tengah siap2 nak pegi bank katanya
ada urusan
aku teka2 ni mesti urusan nak mohon pinjaman peribadi agaknya
entah.hati aku dapat rasa itu tujuan dorang
mungkin nak buat bisnes kecik2 agaknya

tiba2 bila hati aku tengok dorang hati aku rasa cam luluh la
macam sebak
aku tiba2 terasa betapa mudahnya hidup aku ni berbanding dia
tapi sikit sangat aku ingat tentang senangnya hidup aku
aku selalu lupa nak bersyukur dengan hidup aku
cuba kalau aku dalam keadaan dia
hish.aku rasa sedih
dan aku rasa syukur sbb aku dapat bantu dia
dengan rm250 aku harap dapat jugak dia beli apa2 tuk anak dia
aku doakan hidup mereka akan sentiasa dimurahkan rezeki
dan
aku doakan semoga anak2 mereka semua berjaya dalam hidup

Monday, September 27

koleksi barang-barang penyepah rumah

ni dia senarai koleksi yang boleh menyebabkan berlaku nya penyepahan rumah secara besar-besaran.
perlu diingatkan ini hanya 0.01% sahaja daripada jumlah sebenar..

hah.ada berani?

kononnya benda ni dibeli supaya anak cepat berjalan
hoh.tapi luth jalan masa umur dia 1 tahun 3 bulan. cepat ke? dohhh

benda ni pulak dibeli semata-mata kerana tak nak dia conteng dinding lagi
dinding bilik tidur kami sudah jadi warna hitam
berkesan ke tak? hmmm...boleh tahan laaa...

obses budak luth pada kucing memang ekstreme
tapi sbb mak bapak dia malas nak bela kucen
so ni je le hadiah dari maksu dia
kucen robot
boleh nyanyi dan jalan sekeliling rumah


block ni mmg aku beli semata-mata utk tingkatkan thinking skills dan creative thinking budak luth ni
hmmm....block ni mmg recomended lah! bagus sangat




ni pulak buku nursery rhymes yang boleh nyanyi sendiri dari fisher price
time aku ngantuk sangat dan tak dapat nak nyanyi lagu yang dia suruh, aku suruh dia tekan benda ni je
hehe...keberkesanan 82%..

tips beli toys utk anak
biarlah beli yang educational sikit..walaupun mahal tapi tak mudah rosak
anak dah 5 pun boleh pakai lagi
lagi satu, sama2 main dengan anak
baru berguna
hehee..
bukan tugas guru nak pandaikan anak kite  ye
tapi tugas mak bapak

loaded dengan kerja tapi masih boleh berblogging?

hei.tak guna punya pekerja.sempat lagi kamu berblogging yeah?
biar.biarkan saya.sbb kepala otak saya tengah pening lalat.
banyak kerja ni.bila saya release kejap.nanti saya aktif balik semula
kamu tak nak bagi saya release? nanti saya gila tahu?

ha..tengok tu.meja siapa bersepah.
paparan laptop :blog saya
broadband tu emayu yang punya! oh.aku mmg tak ada broadband sbb MHHA dah pasangkan streamyx kat rumah.
ada jugak katalog entah apa.aku pun tak penah tengok.
orang bagi.aku hambek.dan buat sepah meja.

mari tengok gambar amik semalam
aksi budak kecik luluth


dia pakai goggle emak dia. cam sedondon gitu
semua pink colour
wah.nak pergi makan lah.perut dah kosong.
nanti pening kepala masuk hangin

Sunday, September 26

merata sana sinun open house

wah.bila dapat jemputan open house mmg best
jangan kata aku ni suka makan free ekkk
tapi aku mmg tak sampai hati tak datang kalau orang dah beria2 jemput
kesian tau
orang jemput bukan main2

penah sekali ada sorang tamu ni datang rumah aku
raya tahun lepas
aku ni dah la dengan anak kecik yang terkuek kuek
dah penat2 masak macam2
tup2 dia tak nak makan
alasan dia dah kenyang
hei.tak boleh ke jamah sikit?
sampai ke raya tahun ni aku still kecik hati tau!
baru2 ni ada jumpa dia.aku dah tak jemput datang rumah dah
sbb dulu dia sombong tak nak makan punya pasal
hah.nasib lah kan
sapa suruh ko tak nak makan tahun lepas
berpeluh2 haku masak you!

pagi2 bangun tido dah pikir dalam  otak
hari ni tak payah masak
breakfast je roti kaya cicah teh O
kul 11 dah siap2 nak pegi makan rumah faizal
harap2 dapat jumpe rumah dia kat pontian
sbb nanti kalau sesat
jenuh aku nak dengar MHHA berleter sepanjang perjalanan ooo

sampai rumah dia rupanya dah ada memember yang lagi advance oooo
korang lagi awal ehhh

faizal masak nasik beriani
fuh...aku tak tipu..sedap!
kalau makan kat rumah sendiri gamaknya mmg aku tambah lagi
tapi kontrol beb kontrol
jangan tunjukkan emosi kegemukkan dikhalayak ramai
jatuh maruah persatuan orang2 gemuk nanti

pas makan caucincau balik rumah
hah.aku wajib tido
kalau tak rugi..tambah lagi hujan.hah! tidor itu satu nikmat
budak kecik luluth terbongkang depan tibi bersama2 mami nya

MHHA? menghadap game nya... apa lagi...

jam 5 merayau lagi satu open house
kali ni pun makan laksa johor yang sehdap!
hei.apa aku penah ada makanan yang aku kata tak sedap dalam dunia ni?
senyap2 amik cocktail. harap MHHA tak nampak
almaklum:aku kan batuk tak sembuh2..mana taknya tekak tak penah nak pantang makan
macamana batuk nak hilang? haish.
tapi rupanya MHHA nampak.dan free aku dapat satu das bebel time tu jugak

balik rumah ingatkan MHHA dah kenyang
rupanya dia request lagi kat binik dia nak makan nasik
hoh.aku sangat tak paham budak MHHA ni
berapa lebar perut dia?
2 gelanggang tenis?

aku buatkan bubur ikan bilis always favourite dia.
aku fikir aku takkan makan.rupanya aku gagal kawal nafsu
hei.nafsu makan boleh tak kamu diam selama beberapa bulan?
gimme break.
so akhirnya aku turut menghirup bubur yang sedap nya lah

tup tup budak kecik luluth boleh pulak jatuh dari kerusi meja makan
bedentum jatuh ke lantai
terbantut selera makan aku selama beberapa minit.tapi lepas tu sambung balik
boleh pulak dia jatuh kerusi.sapa suruh main bukan2 kat meja makan? lain kali dengar cakap emak kau ni.haish..sepoil betul.

aku tak ada gambo nak letak sini
sbb kehidupan hari ni tak digambarkan

open house kecik keciklan plus reunion ala kadar ex starp

bila ekin sms kata nak datang
aku pun terus terpikir apa nak masak ehh
tapi masalahnya sejak dua menjak ni skill memasak macam tak berapa shantek lah
tangan tak bedong kata orang lama

lepas2 set2 tarikh waktu
aku pun mula fikir nak jemput sapa lagi ehh

masalahnya nombor telepon kawan2 dah ramai yang tukar
tu yang susah aku nak carik dorang tuhh

sabtu tarikh nak datang tu pulak ada sekolah ganti 
so,dlm kepala otak aku mmg awal2 fikir tak payah masak lah
tempah kedai je
hohoohooo...senang je

sampai ke petang. mencari sana sini kawan2 sapa nak datang
makanan dah tempah  banyak lak tu
rugi oo  kalau tak habes

...................................

dorang sampai rumah aku lewat
dah dekat kul 9 camtu baru ekin akim ngan am & wife sampai
semua dah beranak pinak
tak lama lepas tu lina ngan isa pun sampai jugak
lina pregnant 5 bulan ..2nd child
heheeee

paling lambat sekali juman
biasalah sbb anak dia ramai nak disiapkan
tu pasal lambat

mmg kecoh gak time tu
lama no  no tak jupe

seronok
kalau ramai lagi dapat datang lagi best

tambah lagi anak lina ngan isa yang sangat2 energetik
terhantuk kepala ngan anak am pun rilek je
kebal macam bapak dia jugak

sampai dekat kul 11 lebih jugak baru dorang balik
sempat jugak amik gambar
tapi tak shantek sangat gambarnya
MHHA mmg takde skill macam aku




aku mmg tersangat huduh
tak sempat nak cari baju yang elok sket sbb magrib lagi dah ada kawan yang sampai
ikut dan je aku nih

untuk tahun depan
azam aku nak buat open house
masa tu nak jemput ramai2 exstarp datang rumah

heheheee
kalau bajet banyak le

Saturday, September 18

bila yang buruk boleh berubah menjadi cantik

owh.rasa cam curik2 nak tulis pasal benda ni
hope fully orang yang aku  nak ceta ni takkan baca pasal entry dia ni

masa aku tingkatan 1
ada sorang classmate yang boleh dikategorikan sebagai budak yang nerd
dia ni plus2 nerd dan sangatlah comotnya
dengan baju yang dah tak putih
entah macam mana baju pun leh jadik coklet
macam kene rendam dalam air parit depan rumah bapak aku kat batu pahat

tp yang paling ingat
dia dulu ada jual nasik lemak
oh.nasik lemak dia mmg sedap giloshhhhhhhh.....memang kitorang berebut makan
tapi lepas ada budak kata rumah dia kotor sangat
since then aku mmg takkan makan nasik lemak dia
kesian dia

budak ni mmg very2 tak ada kawan
dijadikkan cerita, dia pulak jadik rabun
boleh pulak dia beli cermin mata macam nyonya punya
satu sekolah dok ejek dia
aku pun tak terkecuali
maklumlah masa tu kan remaja muda belia
so sapa cun dialah mengawal kumpulan


sebenarnya budak ni dia daripada broken family
mak bapak dah bercerai
bapak dia suka belasah dia
dia ngan adik beradik dia mmg sebijik camtu
comot kotor dan takda kawan

penah sekali time amik report card
budak ni tak dapat banyak A
dan bapak dia marah kat situ jugak
dahlah mmg takde kawan,tambah2 lagi lah takde kawan dia
sian dia

kalau tak silap aku dia tak habis spm
sbb masa form 4 dia ada bercinta dengan mamat indon dan ikot mamat tu balik lombok
dan kitorang ada dengar2 cerita yang dia hidup teruk kat lombok

akhirnya tahun 2007 aku jumpa dia semula
masa tu dia kata dia baru dapat lari dari indon
dan anak dia tak dapat bawak
sbb mertua berebutkan anak dia tu
sure dia rindu giler punya

dan paling buat aku terkejut
dia dah cun gile
cun sangat2...
aku pun kalah
dan paling lawaknya
dia pulak yang pertikaikan betapa comotnya aku
hah aha hahaa
memang kelakar

kalau difikirkan betapa susahnya sejarah hidup dia
aku rasa terpegun dengan kekuatan mental yang dia ada
aku harap dia gembira sekarang
dan aku harap ada sorang lelaki yang boleh terima dia seadanya..

khairun daud
aku dedikasikan tajuk  ni utk ko
u amazed me!
from the ugly duckling turns to a beautiful swan

There was an error in this gadget

Selak Selak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berkenalan...