Tuesday, November 30

aku bukan busy body.aku cuma ambil berat

melepak lepak. luluth disebelah. 
menonton disney channel

tiba-tiba
bunyi barang pecah begitu kuat
diikuti suara orang menjerit
terkejut aku!

macam bunyi orang gaduh
suami isteri rasanya ni
 
http://www.couplehood.net/quarrel.jpg

"apa salah aku...apa salah aku!" yang perempuan menjerit

"diam! kau jangan memekak!" yang lelaki pula menjerit

aku dengan kepohnya mencari punca mana orang gaduh ni
kawasan perumahan depan rumah aku
jarak lebih kurang 50meter 
tapi sebab kuat sangat jeritannya maka aku boleh dengar setiap butirnya

aku bukan kepoh
aku juga bukan busy body
tapi dalam pasang telinga tu sebenarnya aku nak dengar kalau-kalau ada suara budak menjerit
hei.aku takut sangat kalau ada budak kena dera
tolongla wei
aku bersedia utk call guard kalau aku dengar ada budak menjerit
tapi sehingga 2minit aku tunggu 
tak ada bunyi budak menjerit

entah aku pun tak sure ada budak atau tak kat rumah tu
tapi rasanya tak ada
mereka pun dah senyap
pandai2 la setel sendiri masalah rumahtangga
itu mmg aku aku tak campur
aku cuma nak jaga2 tak ada budak kena pukul

nota kaki: aku kepoh ke?

Monday, November 29

pengasuh dan penderaan kanak-kanak

baru beberapa saat tadi tengok video yang di share oleh kawan-kawan di fb
video pengasuh 'sakit jiwa' yang memandikan sorang kanak-kanak lingkungan 2-3 tahun secara kejam
peh. darah aku mmg menyirap sampai otak bila tengok!
aku nak link kan kat sini tapi macam tak berdaya la
harap korang boleh jumpa sendiri video tu

kalau nak dituliskan apa aku nak buat pada orang yang buat benda ni
peh.mmg macam2
dan semua yang terbayang kat otak aku ni semua benda kejam-kejam
tapi disebabkan malaysia mempunyai undang-undang
biar undang-undang malaysia yang menentukan

cuba fikir. kenapa seorang dewasa tergamak buat seorang kanak-kanak kecil macam tu?
confirm otak mmg tengah tak betul
terlalu marah sehingga berada diluar norma
kenapa boleh berada diluar norma?
iya.manusia macam ni sentiasa terlupa untuk istighfar banyak2 bila marah.
kita selalu diingatkan:
banyak2 beristighfar bila sedang marah
ambik wudhuk bila tengah marah

singkatan yang aku nak berikan pada orang macam ini adalah:
bodoh! kau memang bodoh!

aik.aku pulak yang lupa istighfar

aku harap video tu akan direport polis 
dan tindakan akan diambil segera
tak kira la sama ada itu pengasuh atau ibu budak tu sendiri
dan tak kira apa pun cerita disebalik kejadian
sama ada itu anak haram or etc..
tak kira 
tak kira

itu tetap kejam!


Tuesday, November 23

aku dan kisah pengecut

http://1.bp.blogspot.com/_S7xqG2pYHNo/Swy4FJAaQdI/AAAAAAAAALo/tZ8K4DwDrLQ/s1600/si+gadis+penakut.jpg


kadang-kadang aku rasa macam aku ada masalah emosi pulak
aku ni sebenarnya mempunyai confidence level yang rendah
tapi aku cukup pandai buat muka 'macam bagus'
so.susah sket la nak detect gelodak jiwa raga aku ni

umur 17 tahun
aku repeat amik ujian memandu sebanyak 2 kali
aku rasa kalau nak dibanding dengan skill driving aku sekarang
macam takleh caya aku pernah menjadi begitu 'ngok' sekali
dan selepas dapat lesen memandu
aku 'cuti rehat' daripada memandu selama setahun
sbb tak confident langsung
dan
jantung berdegup 200km.perhour setiap kali pegang stereng kereta
that time

selepas satu tahun
emosi macam dah okey
then baru aku cuba2 drive semula
until now
aku dah teror

"aku rasa aku ada sikit slow learner dalam otak aku"

tapi.
taklah slow sangat
sbb dulu aku pelajar pintar gak
heheeee
tapi bab skill2 ni..kemahiran2....aku mmg lambat nak pick up
tak semua manusia sempurna kan?

baru2 ni MHHA dah 'sound' aku pasal lesen diving yang dah ada tu
"buat membazir je.." kata MHHA

hei. aku bukan taknak diving lagi
cuma rasa takut tu macam tak hilang lagi je
berdebar beb!

but lately ni lepas beberapa kali belajar berenang
confident tu ada jugak datang sikit2

dan



dan


dan



dan


aku rasa aku dah sedia utk menyelam untuk tahun depan

tapi 


pls



pls



pls



pls


aku mmg akan dapatkan mask aku sendiri
plus 
wetsuit aku sendiri

aku memang sangat tak pandai nak mengeluarkan air daripada masuk mask
"aku akan beli mask paling mahal yang takkan masuk air"

antifog sudah tentu


ingat aku tak suka ke diving?
hei. best gile tau tak?
mmg dah tau aku mmg suka benda2 nature ni
so. takkan la aku tak nak diving lagi

cuma
aku ni penakut
so
kena la bagi aku sikit time
utk aku prepare mental aku

karang kalau aku nangis dlam air tak pasal2 mask aku penuh air 
elok2 air laut tak masuk.masuk pulak air mata



nota kaki: aku kena kuatkan semangat dan buang takut jauh2 dan kali ni aku nak menyelam dengan rambut tertutup

Monday, November 22

wanita+ perceraian = satu timbal balas

apa yang aku tulis ni adalah respon dari sorang kawan encik biskut
nak review apa encik biskut dah tulis

wanita berkerjaya dan perceraian
ok.
ini pula apa pendapat aku
sebagai: wanita + berpendidikan tinggi + bekerjaya
aku terima semua pendapat biskut
yup.semua tu betul

wanita ni bila dah mula berpelajaran tinggi
maka golongan ini akan mula mempertikaikan banyak perkara
sama ada kerana dirinya tidak mahu ditindas. absolutely
atau
lupa taraf kedudukannya disamping suami

http://1.bp.blogspot.com/_pyc2_-g8e78/SWbmwwH9XgI/AAAAAAAAAPU/X9bYIRlR-Ps/s400/wanita_perempuan.jpg


aku juga menulis untuk mengingatkan diri aku sendiri

tetapi:

bila fikir disebalik berkerjaya itu sebenarnya adalah
"kekurangan dalam menguruskan rumah tangga"

naluri lelaki tetap mahukan belaian

one simple example
walaupun MHHA cukup sifat. tetapi kenapa masih susah nak angkat pinggan lepas makan dan letak dlm sink even aku sikit pun tak suruh dia basuh?
haaaaa........... nasihat seorang rakan aku
"itulah yang dinamakan ego seorang suami yang mahukan belaian isteri walaupun untuk perkara remeh sebegitu"

ok. sikit pun bukan nak burukkan MHHA
sbb benda tu aku tak amik pot pun
itu hanya contoh yang aku dapat berikan

malangnya kebanyakan wanita bekerjaya 
balik lewat petang
tak sedar waktu dah habis sbb uruskan anak itu ini
tung tang tung tang
rupanya dah lama tak beri perhatian pada suami
most of the time 
kita takkan sedar sesuatu telah berlaku

apa pun aku doakan semua rakan-rakan
kawan-kawan semuanya berbahagia dengan keluarga masing2

nota kaki: macamana kalau lelaki yang buat hal walau isterinya cukup layanannya?

Sunday, November 21

mertua oh mertua

musim cuti2 sekolah macam ni
mmg sinonim lah dengan majlis kawin
kanan ada kenduri
kiri ada kenduri
depan ada kenduri
belakang pun ada kenduri
senang cerita merata2 lah kenduri

http://3.bp.blogspot.com/_-cjb117SG_Q/ShCikoiKnBI/AAAAAAAAAao/g0QW4zQMMNE/s1600/pengantin+baru.jpg

 bila tengok ramai2 kawin ni
maka nya teringat jugak time2 baru jadi pengantin baru dulu
perasaan nya. uish. susah nak cerita
excited tu mmg 100%
berdebar tok sah nak cerita
macam2 benda berlegar2 terbang keliling otak

http://1.bp.blogspot.com/_2j_JoQzXOWo/RkKmOUyH6SI/AAAAAAAAAiM/qra_7EIKVOA/s400/mertua.jpg

 babak yang seterusnya dalam alam perkahwinan adalah
untuk membiasakan diri dengan mertua
terus terang aku cakap: mmg agak payah
termasuk di pihak suami juga (aku tahu)

aku mmg suka (sangat) masakan yang pedas
in fact. selera akan hilang terus kalau tak de pedas
a k a cili api kampung
oish.. wajib beb wajib
and
sambal belacan is my fav!

so cerita awal kawin:
family mertua mmg tak makan pedas
so faham2 sajalah aku
mmg can not go
tapi diam kan aje dulu
lebih2 lagi dulu time mengandung
air liur boleh kecur sbb tak dapat makan pedas

dan sekarang
mak mertua aku dah tau aku mmg makan mesti ada pedas
so dia akan sediakan cili utk aku
(oh.pls itu bukan perli utk aku)

 http://farm4.static.flickr.com/3563/3582366588_923634a602.jpg

tapi aku taklah makan cili macam dlam gambar ni
nak suruh seminggu cirit ke

ada banyak perkara yang perlu dibiasakan dengan mertua
mulut kena jaga
dan 
kena jaga hati semua pihak
mengalah of kos

nak kawin bukan ikut sedap mulut
"saya nak kawin"
tapi persediaan mental fizikal dan emosi
adalah 3 perkara yang paling amat perlu




Monday, November 15

hulk! i'm the green hulk

http://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/hulk!!!!.jpg

aku senang untuk memadankan diri aku dengan karekter kartun marvel, hulk
kenapa?
sbb kalau aku dah mengamuk mmg aku akan mengamuk macam hulk

aku mengaku kalau marah tu of kos memang banyak kali
(ada ke cikgu yang tak boleh marah? pelik kalau camtu)
tapi mengamuk dalam seumur hidup aku sebenarnya mmg tak pernah
sekalipun tak pernah

but baru2 ni aku mmg meletup dan badan aku terus jadi hijau dan besar
(tapi baju tak koyak)
dan dammmnnn!!
aku 'berjaya' mengamuk

kali pertama aku maki orang
best jugak rupanya dapat maki orang ni
huish. rasa macam nak buat lagi je ni
haha.
rasa nak koyakkan mulut aku ke
chet.peduli apa aku
berani nak lawan singa lapar?

ok. enough about perempuan gila itu
sbb dia akan dapat makian lagi dari aku

ok mari tengok gambar2 kelakar hulk

http://www.simpsonstrivia.com.ar/simpsons-photos/wallpapers/homer-hulk.gif


homer simpson hulk

http://forbiddenplanet.co.uk/blog/wp-content/uploads/2008/06/hulk%20vs%20spidey.jpg

spider man kacau hulk

http://www.komar.org/hulk/president/2008_08_24_2192_hulk_president.jpg
presiden hulk

http://images.buycostumes.com/mgen/merchandiser/19873.jpg
baby hulk

ok.dah malas cari lagi

Sunday, November 14

sensitif yang menyusahkan?

 http://www.socialdesire.com/wp-content/uploads/2008/09/emotional-blogger.jpg
perkataan sensitif selalu dikaitkan dengan benda negatif
cepat terasa hati
cepat merajuk
cepat bla bla bla

tapi mungkin ramai tak perasan
sensitif itu juga penting

dengan sensitif itu baru kita dapat kenalpasti
mana perkara penting
mana perkara sampah

kalau perkara penting nak dikatakan sampah
dan 
perkara sampah dipentingkan
itu namanya dah tak berfungsi betullah kot saraf sensitif dalam otak

aku menulis utk pengajaran diri aku jugak

ada perkara sampah yang patut kita buang dalam tong sampah
tapi ada perkara yang sesetengah orang 'anggap' sampah
tapi itu lah benda penting yang tak patut di'sampah'kan
'mereka' itu tidak sedar
maybe

nota kaki: ada orang boleh jadik sampah 

http://www.gambling911.com/files/publisher/Crying.jpg?0

ok.mari kaji situasi berikut

satu:

kerusi disebelah kamu mmg kosong
kamu meletakkan buku kamu disitu
datang seorang kawan
dan ambil buku itu
dan kamu

"eh. ni buku saya"

dia
"oh.tidak.
ini buku saya 
saya letak sini tadi"

pelik tak?
satu benda yang kamu confirm pasti sah
tiba2 kamu pun pelik bila ada yang mengaku itu betul2 dia dah buat

dua:

waktu makan di meja makan
aanak kamu menyedok kuah sup ke pinggan
dan tumpah

kamu:
" rapatkan pinggan kalau ambik kuah tu, dah membazir tu tumpah"

anak:
"mana ada?"

dan kamu ??????

sebenarnya dlam beberapa keadaan
aku pelik bila ada orang yang begitu pasti dengan sesuatu perkara
sedangkan bukti yang dah ada
sah sahih tepat


entah la. tak paham or mcm ni

kasihan badan

sabar je le wahai hati
after all, at the end of our live, we'll gonna be alone 
all by ourselves

like now
.....

Friday, November 12

bila aku sudah kata

BILA AKU SUDAH KATA BENCI MAKA MAKNANYA AKU MEMANG BENCI PADA KAU. AKU TETAP AKAN BENCI PADA KAU WALAU APA SEKALIPUN

selfish. bukan menjual ikan

saya tujukan perkataan selfish kepada semua orang

sekian terima kasih
http://www.clipartguide.com/_named_clipart_images/0511-1008-3119-0833_Selfish_Black_Child_Refusing_to_Share_His_Toys_with_Another_Boy_clipart_image.jpg

Friday, November 5

duit atau anak? or both?

 http://gkibuaran.org/wp-content/uploads/2009/11/mandiuang1.jpg

baru2 ni MHHA bawak balik dua orang kawan kerjanya
dua orang kawan kerja nya itu
mmg super duper rich!
seorang lelaki dan seorang perempuan
mereka berdua mmg peramah
dan
tak sombong

yang lelaki sudah mempunyai 5 orang anak
yang perempuan sudah mempunyai 3 orang anak


dan
kerjaya mereka pun mmg super duper sibuk!
mulut aku pun gatal tanya
"anak siapa jaga?"

"owh. ayahnya ada. dan bibik"

"ooo.bibik jaga"

otak aku macam biasa. fikir lagi

jarangnya dia jumpa anak.

kalau nak cerita gaji aku
aku rasa cuma 5% daripada jumlah gaji dia.
dan kerja aku takpayah la cerita pasal gaji
kerja cikgu ni. gaji bukan sasaran utama
gaji hanya ganjaran selepas bekerja dan utk menampung hidup

sedangkan dia. bekerja utk mencari keuntungan
beza nya itu.

 tapi.
aku dapat jumpa anak aku hari2
dan
aku boleh masak utk MHHA hari2

duit? of coz penting

tapi biarpun aku papa kedana sekalipun
aku tetap pilih 

"masa utk bersama anak"

http://kenyonreview.org/blog/wp-content/uploads/2008/12/daylight-savings-time.jpg




Thursday, November 4

perasaan seorang isteri yg tak boleh mengandung

episod terbaru hari ni
topik utama pasal saadatul yang disahkan tak boleh pregnant
plus
mak mertua yang kuat mendesak
owh.tension nya

buat aku terfikir
kuatnya dugaan tuk isteri yang ada masalah mengandung
confirm rasa macam kena hempap dengan gunung
lemah beb lemah.

act ada jugak beberapa orang kawan yang sedang mengalami masalah ni
kuat betul semangat
dan rasanya harus jadik kuat
harus.
tapi terdetik dalam hati aku
walaupun doktor dah kata "ada masalah. tak boleh pregnant"
tapi apa kuasa seorang doktor sebenarnya. jujur. sebenarnya.
mereka hanya menjalankan tugas
memeriksa dan mengesahkan

biarpun gunung sudah hancur.
bukan kah kuasa Allah untuk menyambungkannya semula?
sedangkan laut merah  boleh terbelah?

fikir dan fikir

http://www.azuanrazi.com/wp-content/images/akasia-chinta-tv3.jpg
There was an error in this gadget

Selak Selak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berkenalan...