Thursday, May 27

jgn taksub pada tuisyen centre!

semua maklum
malaysia gunakan sistem exam oriented dlm sistem pendidikan
tapi makin lama, makin berubah sikit2
kalau siapa2 yang perasan, syllabus dah banyak bezanya berbanding zaman tok adam dulu
hah, zaman aku lah tu

budak pun aku tengok la ni
dah ramai yang pandai2
huh, pandai betul
napa lah dulu aku tak camtu
hmm..banyak sangat boipren kot..(perasaan betul..layan2)

tapi kalau tengok cara dorang belajar pun
wah,kaw kaw punya
sanggup berbuat apa lah
tu belum kira berapa banyak parents sanggup berhabis kuarkan duit beli tu ini
bagus2..macam tu la

tapi kadang2 sesetengah murid yang taksub nak dapat straight As
dorang ni sanggup hafal esei yang berjela2 panjang nya..
waduh2...tu tak aci ya
ha...mesti ada yang tak setuju
eh, ikut usaha masing2 murid lah!
wah,marah nampak?
ok sini aku bagi tau wakil tenaga pengajar yang lain

kami aka guru2
nak melahirkan pelajar yang boleh berfikir secara kritis, kreatif dan efektif
so, bila ada murid yang sanggup memorize berbanding berfikir sendiri..
macam mana tu?

sesetengah tuisyen centre guna teknik ni
ingat ya adik2... mereka yang mengajar kat pusat tuisyen tu bukan guru bertauliah
mereka tak de ijazah pendidikan pun
mereka lebih nak carik untung je..senang cerita itu adalah perniagaan..
nak bandingkan dengan guru2 yang mengajar kat sekolah?
tak boleh...kami lebih tahu sistem pendidikan berbanding mereka

senang makcik nak cerita ni
kalau esei yang dihafal..markah nya jangan fikir akan melantun2 tinggi
tak semestinya
contohnya kertas 1 spm bahasa inggeris
tau kan, ada 2 esei
esei yang pertama tu Directed Writing
sah2 konfirm tak leh hafal awal2
mmg adik2 akan hentam buat ikut otak masing2
makanya, kalau tak pasal2 esei kedua meletup best gile!
sah2 penanda akan tahu
itu adalah hafal.bukan kebolehan untuk membuat esei
so ada perkiraan nya sendiri yang lain
bukan  bila baca,terer gile
makanya markah banyak sampai langit
haha...
penanda kertas spm semuanya cikgu pakar
mereka lebih pakar kan?

cuba fikir,kalau dapat straight As pun
tapi lebih banyak menghafal berbanding betul2 faham tentang sesuatu
tak guna otak, tak berfikir
berkualiti ke murid tu?

No comments:

There was an error in this gadget

Selak Selak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berkenalan...